Bij Lokanta maken we met uitzondering van de kazen en worsten alles zelf, ook de sauzen. Het voordeel daarvan is dat we precies weten welke ingrediënten in een product zitten. We kunnen met kleine aanpassingen het gerecht vaak voor iedereen geschikt maken mits we op tijd op de hoogte zijn. Nadeel is dat we kruisbesmetting in onze kleine keuken nooit helemaal kunnen uitsluiten. Hier vind u een overzicht van de meest voorkomende allergieën en intoleranties en hoe hier in ons restaurant mee wordt omgegaan. Bij een ernstige allergie raden we het af sommige van onze worsten te eten.

Wanneer u liever een bepaald ingrediënt niet eet omdat u een di eet volgt hebben wij daar alle begrip voor. Wilt u alstublieft níet vermelden dat u een allergie heeft wanneer dit niet het geval is, wij houden even graag rekening met uw dieetwens. Koken voor ernstige allergieën vinden wij niet erg maar het vergt wel logistieke aanpassingen. Hierdoor kunnen de wachttijden op een drukke avond oplopen.

Staat uw allergie er niet bij? Laat het ons weten en onze chef-kok zal u vertellen of u veilig bij ons kunt eten! Stuur ons een bericht via het contactformulier.

Fructose Allergie: Wij gebruiken zeer veel verse groenten en fruit voor onze gerechten. Wanneer u bij ons wilt eten met een ernstige fructose allergie zijn de mogelijkheden beperkt. Wij raden in dit geval aan om even te bellen voor overleg met de kok.

Koemelk allergie en lactose- intolerantie: Bij Lokanta wordt vooral koemelk gebruikt in de vorm van boter om sauzen te binden en bij het maken van de desserts. Wanneer u deze allergie meldt bij het bedienend personeel, verzint de kok iets anders lekkers als garnering voor bij uw gerecht. We hebben veel schapen- en geitenkaas in huis dus een kaasplateau zal bij koemelkallergie geen probleem zijn. Bakken doen wij vooral in olie en zelden in boter.

Kippenei allergie: Ei wordt in onze keuken vooral gebruikt in sauzen op basis van mayonaise, in de desserts en in de tortilla. Voor het maken van mayonaise en niet verhitte desserts gebruiken wij gepasteuriseerd ei. Zo kunt u dit ook eten wanneer u zwanger bent.

Lupine Allergie: Wij gebruiken geen producten waar Lupine in zit en voegen dit zelf niet toe.

Mosterd Allergie: In sommige sauzen gebruiken wij mosterd of mosterdzaad. U kunt aan het bedienend personeel vragen welke dat zijn.

Noten allergie: In ons restaurant maken we voornamelijk gebruik van amandel en walnoot maar soms ook van andere nootsoorten. Wanneer u met een zeer ernstige notenallergie bij ons komt eten weten we dat het liefst een dag daarvoor, voor twaalf uur ‘s middags. In dat geval zorgen we dat we al onze gerechten met noten een dag eerder voorbereiden. Wanneer u ook niet goed tegen zaden, pitten en rucola kan horen we dat graag.

Pinda allergie: Wij gebruiken in onze keuken geen pinda’s. Houdt er rekening mee dat de overige noten, zaden en pitten die wij gebruiken wel worden verwerkt op een plek waar pinda’s worden verwerkt.

Tarwe-allergie en glutenovergevoeligheid (Coeliakie): Het is in ons restaurant heel goed mogelijk om glutenvrij te eten. Wij gebruiken alleen tarwe en andere gluten houdende producten in de logische tapas zoals gehaktballen, bitterballen en in de roux om sommige sauzen en soepen te binden. Daarnaast bewaren wij onze vongole/ almejas en scheermessen (schelpdieren) vaak levend en voeren wij ze bloem. Wij hebben een aparte frituur voor tapas met tarwe en houden eén frituur helemaal glutenvrij. De gerechten die met tarwe worden bereid kunnen wij, mits we op tijd op de hoogte zijn (één dag van te voren, voor twaalf uur), een dag van te voren bereiden bij een ernstige allergie. Het enige wat wij niet kunnen voorkomen is dat brood in dezelfde koelkast wordt bewaard als de andere producten en in dezelfde oven wordt afgebakken gedurende de hele avond. Bij een ernstige reactie bij kruisbesmetting raden wij af in ons restaurant te komen eten.

Vis allergie: Wij gebruiken veel verse vis in onze tapas maar hebben voldoende keuze wanneer u een allergie heeft voor vis en/ of schaal- en schelpdieren. Vis en schaal- en schelpdieren worden bij Lokanta in een aparte koelkast bewaard, klaargemaakt in een aparte pan en er worden aparte snijplanken voor vis of schaal- en schelpdieren gebruikt.

Schaal/ schelp/ weekdieren allergie: Wij gebruiken veel verse vis en schaal- en schelpdieren in onze tapas maar hebben is voldoende keuze wanneer u een allergie heeft voor vis en/ of schaal- en schelpdieren. Vis en schaal- en schelpdieren worden bij Lokanta in een aparte koelkast bewaard, klaargemaakt in een aparte pan en er worden aparte snijplanken voor vis of schaal- en schelpdieren gebruikt. Wij hebben één gerecht met inktvis dat in de oven in olie wordt bereid. Wanneer u een ernstige allergische reactie op weekdieren heeft, laat dit dan weten dan zorgen we dat de inktvis in olie niet tegelijkertijd in de oven staat als uw gerecht.

Sulfietallergie: Sommige van de groenten die wij kopen zijn ingespoten met sulfiet om verkleuring tegen te gaan. Bijvoorbeeld de aardappels, die wij geschild binnen krijgen. Wij voegen zelf nergens sulfiet of E222 aan toe. Wij schenken (nog) geen natuurwijnen dus al onze wijnen bevatten sulfiet.

Soja allergie: Wij gebruiken incidenteel sojasaus in een gerecht. Er is altijd iemand aanwezig die aan u kan vertellen welke tapa dat is. U kunt dus prima bij ons eten met een soja allergie. Onze bouillon trekken we zelf dus gerechten op basis van bouillon kunt u bij ons eten.

Sesam Allergie: Wij gebruiken wel eens sesam of andere zaadjes ter decoratie van tapas of sesamolie als ingrediënt. De sesamzaadjes zijn met uitzondering van ons brood weg te laten. Wanneer sesamolie in een gerecht zit kan dit meestal niet. Let op! Ons brood wordt gebakken in een bakkerij waar erg veel sesam wordt gebruikt. Wij raden dus aan om ons brood niet te eten bij een sesamallergie.

Selderij Allergie: Wij gebruiken wel eens selderij, voornamelijk voor bouillon. U kunt echter veilig bij ons eten met een selderij allergie. Geef bij uw bediening aan waar u last van heeft en wij houden er uiteraard rekening mee.

Staat uw allergie er niet bij? Laat het ons weten en onze chef-kok zal u vertellen of u veilig bij ons kunt eten! Stuur ons een bericht via het contactformulier