Wanneer we niet in Rotterdam zijn om voor jullie onze heerlijke Spaanse tapas te maken, zijn we negen van de tien keer te vinden in Spanje. We zijn niet gebonden aan een bepaalde streek en gaan telkens ergens anders op (culinaire) ontdekkingstocht. Daarnaast hebben we ook veel vrienden, kennissen en familie die net zo Spanje-gek zijn als wij en die de leukste adresjes weten. Ga jij binnenkort naar Spanje? Hier vind je de pareltjes die wij in Andalusië hebben gevonden.

Andalusië staat in het buitenland niet meteen bekend om haar uitstekende keuken maar vergis je niet! Wanneer je de toeristische oorden vermijdt en de binnenlanden en achterafstraatjes in trekt, kom je hele goede eetgelegenheden tegen. Daarnaast is het niet alleen aan de prachtige monumenten en de nauwe straatjes te zien dat de Arabieren hier veel invloed hebben gehad, het is ook goed te proeven. De Andalusiërs zijn een trots volk en wij als Rotterdammers hebben een speciale band met ze. Hun streekvlag is namelijk hetzelfde als de vlag van Rotterdam. Groen, wit, groen!

In Andalusië eten ze laat, 23:00 is écht een hele normale tijd om aan tafel te gaan. Het voordeel hiervan is dat je als toerist om 21:00 vaak een tafeltje kunt krijgen in de populaire restaurants. Houd er wel rekening mee dat er in dat geval van je verwacht wordt om rond 22:30 weg te zijn als je geen reservering hebt.

Malaga

In Malaga komen we graag, en dan vooral om te eten bij El Tapeo de Cervantes op de Calle Cárcer 8. We zijn hier weleens schaamteloos vier avonden achter elkaar gaan eten! De eigenaar is Argentijns en er zijn Argentijnse invloeden terug te vinden in de tapas. Ze hebben hier heerlijke tapas en erg goede wijnen. De prijzen liggen iets hoger dan bij de gemiddelde tapasbar maar dat zijn de tapas meer dan waard! Het barretje is erg klein en als je iets uitgebreider wil tafelen kun je ervoor kiezen om de hoek bij Meson de Cervantes te reserveren. Dit restaurant is van dezelfde eigenaar, een stuk ruimer opgezet en met een net zo’n goede keuken!

Tussen Malaga en Granada worden geweldige dessertwijnen gemaakt. Wanneer je hier van houdt kunnen we zeker aanraden om het Museo del Vino Malaga te bezoeken. Je kunt hier terecht voor een leuke proeverij.

Cordoba

Een trip naar Cordóba moet je zorgvuldig plannen. Toen wij er een aantal jaar geleden waren was het zo verschrikkelijk heet dat we weinig meer naar binnen kregen dan een Granizados (een soort schaafijs). Onze gitarist Jur heeft er echter gewoond en hij heeft twee leuke tips. Bij El Paseo Ibérico (Calle Lucano, 2) eet je de beste hammen van het land en ook de andere tapas zijn van erg hoge kwaliteit. Bij Taberna Juramento (Calle Juramento, 6) kun je terecht voor lekkere croquetas tussen de locals.

In Cordoba zijn de Arabische invloeden overal terug te vinden in de architectuur. Als je tijdens je verblijf in de Arabische sfeer wilt blijven raden wij Hosteria Lineros aan (Calle Lineros 38). Prima bedden en het beste, een goed functionerende airconditioning!

Sevilla

Sevilla is een prachtige stad maar wordt overspoeld door toeristen. Het is net als alle toeristische plekken lastig om de authentieke restaurantjes er tussenuit te vissen. Wij hebben drie restauranttips.

Viñeria San Telmo is een tapasbar die heel centraal is gelegen. Reserveren is hier een must. Waarschijnlijk ben je hier eerder op de dag al in de buurt voor de vele bezienswaardigheden dus dan kun je meteen even langs lopen. Ook al reserveer je, de kans is groot dat je toch nog even moet wachten maar dat is het meer dan waard. Wanneer je de tapas even zat bent, is het een goed idee om bij Restaurante Contenedor op de Calle San Luis 50 te gaan eten. Ze maken hier originele gerechten van verse producten. Deze buurt is sowieso een aanrader voor wanneer je de massa toeristen even wilt ontvluchten.

Wij hebben in Sevilla het allerbest gegeten bij Eslava in de gelijknamige Calle Eslava.  Ze hebben verschillende prijzen van nationale en regionale tapaswedstrijden gewonnen en de prijswinnende tapas zijn terug te vinden op de kaart.

Je kan niet in Sevilla zijn geweest zonder een beroemde Flamenco voorstelling te zien. Dat vinden de Sevillanos ook en daarom laten ze toeristen er graag grof voor betalen. Onze Flamencogitarist Jur Vermijs tipt La Carbonería (Calle Céspedes, 21) waar je onder het genot van een tapa en een drankje een show kunt bekijken. Je rekent daar alleen je consumpties af.

Jerez de la Frontera

Je kunt niet naar Andalusië zonder een heerlijke sherry te proeven. Dit doe je natuurlijk het beste in de hoofdstad van de sherry, Jerez de la Frontera. Jerez ligt op een uurtje van Sevilla en is de hoofdstad van de sherrystreek. Je kunt hier een rondleiding volgen bij talloze Sherry-huizen. Bodega Tradición vonden wij een van de meest authentieke plekken. Je kunt hier meer lezen over onze trip naar Jerez. Lekker eten kun je bij chef Israel Ramos van Albala op Avenida Duque de Abrantes.

Cadíz

Aan de kust van de Atlantische Oceaan vind je het prachtige (schier)eiland Cádiz. Hier kun je op de Mercado Central de heerlijkste vis kopen en ter plekke laten klaarmaken. Dit is volgens vele vrienden en vaste gasten echt een aanrader. Waneer je in Cadìz wilt overnachten is Casa Patio del Panadero (Calle San José, 39) een aanrader. Het is gevestigd in een traditioneel Arabisch huis met binnenplaats. Een stukje verder vind je Casa Mateca (Calle Corralón de los Carros, 66). Hier kun je volgens Mercedes, onze hostess in Jerez, de lekkerste ortigas de mar eten, een soort gefrituurde anemoon. Voor de echte avonturier!